14 октомври 2018

Владимир Соловьов за формите на битието

Минералите, растенията, животните, природното човечество и духовното човечество – ето типичните форми на битието от гледна точка на възходящия процес на световното усъвършенстване.

Камъните и металите се отличават от всичко останало с крайното си самодоволство и консерватизъм; ако зависеше от тях природата никога не би се пробудила от дълбокия сън, но без тях по-нататъшният й ръст не би имал твърда почва и опора.

Растенията в неподвижните си съновидения неосъзнато се стремят към светлината, топлината и влагата.

Животните, посредством усещанията и свободните движения, търсят пълнотата на сетивното битие: ситост, полово възпроизводство и радост от съществуването (игрите и пеенето им).

Природното човечество, освен всичко това, разумно се стреми посредством науките, изкуствата и обществените институции към подобряване на живота си, действително го усъвършенства в разни отношения, и накрая се извисява до идеята за безусловното съвършенство.

Духовното човечество, или от Бога роденото, не само разбира с ума, но и възприема със сърцето си, и на практика, това безусловно съвършенство като действително начало на онова, което трябва да бъде във всичко, стреми се да го осъществи докрай и да го въплъти в живота на целия свят.“

Владимир Соловьов, „Оправдание на доброто“, С., 1999, с. 289-290