09 февруари 2021

Владимир Соловьов и Фьодор Достоевски


Фьодор Достоевски (1821–1881), руският гений на словото и на духа, в последните 3 години от живота си е близък приятел с Владимир Соловьов.

Малцина знаят, че Достоевски е използвал личността на Соловьов за прототип на Альоша и Иван Карамазови във великия си роман Братя Карамазови.
 
В началото на 1878 г. Достоевски, както и Толстой, е слушател на първото публично четене на Лекции за Богочовечеството от младия 25-годишен Соловьов, и тъкмо там се запознават. През юни същата година посещават известния манастир Оптина пустиня, където разговарят със забележителната личност на стареца Амвросий, който става прототип на стареца Зосима от Братя Карамазови
 
Соловьов и Достоевски обменят помежду си много идеи и вдъхновения за живота, като в много отношения са били на едно мнение. Те са си повлияли взаимно и това се усеща както в Братя Карамазови, така и в цялото следващо творчество на Соловьов. 
 
Соловьов държи паметно слово на гроба на Достоевски и още няколко през следващите години, които излизат през 1884 г. под заглавието Три речи в памет на Достоевски – вероятно най-силните и точни думи, писани за Достоевски.
 
Достоевски умира по стар стил на 28 януари – а това е датата, на която се ражда Соловьов, но по нов стил. 
 
Д-р Деян Пенчев