14 декември 2021

Григорий Сковорода – философ и прадядо на Владимир Соловьов


Прадядо на Владимир Соловьов по майчина линия е големият славянски философ Григорий Сковорода (1722–1794). 
 
Соловьов се ражда 59 години след смъртта на Сковорода, но е любопитно, че техните животи много си приличат. И двамата са били преподаватели, но след това са уволнени, поради конфликт с управляващите. Пътуват в европейски държави, знаят чужди и древни езици, стават странстващи философи на свободна практика, поети са и имат проблеми с държавните и духовните власти. Нямат свое семейство, не се женят и нямат деца. 
 
Във философско отношение и двамата са силно повлияни от Сократ, Платон и Библията. Диалозите на Сковорода са богато наситени с постоянни цитати от Библията, които сякаш имат просветителска и педагогическа цел, макар това да утежнява четенето. Любопитно е, че и двамата пишат за София, Премъдростта Божия. Сковорода считал за пример в богословието Александрийската школа (Климент Александрийски, Ориген, Дидим), която е любима и на Соловьов, дори той е наречен Руският Ориген. Сковорода тачел много и стоиците Сенека и Марк Аврелий. Може да се каже, че той обединява платонизма, стоицизма и християнството. Някои го наричат Руският Сократ
 
И двамата са независими, самобитни мислители, които отстояват християнски идеали и не се съобразяват с общественото мнение. И двамата са имали мистични преживявания и духовно умозрение. Мистиката е силно застъпена в техния дух. 
 
Сковорода е бил композитор на литургична музика и на духовни и философски песни, някои от които са останали да се изпълняват в украинския народен фолклор от странстващите народни певци кобзари. Свирел е на цигулка, флейта, гусла и др.
 
Легендата твърди, че той е знаел кога точно ще умре (9 ноември 1794, нов стил), затова три дни преди това започнал сам да копае гроба си, като на третия ден се облякъл в чисти дрехи, легнал и умрял. 
 
На български може да се прочетат съчинения на Сковорода в изданията: Басни. Трактати (Изд. КВЦ, 2021) и Украински басни (Изд. "Софтпрес", 2021), които включват негови известни басни, философски диалози и трактати, като трактатът е само един, краткият Входната порта за християнското благонравие. За философията на Сковорода може да се прочете в чудесната книга на проф. Любомир Христов Руският Логос (Изд. "Парадигма", 2000).