27 август 2020

Деян Пенчев – Владимир Соловьов и Хегел


Георг Вилхелм Фридрих ХЕГЕЛ (1770–1831) е философ, върху когото почиват основите на голяма част от идеите на Владимир Соловьов. 

Нерядко Соловьов коментира в своите съчинения философията на Хегел, а също така е автор и на специалната статия за него в известния руски Енциклопедичен речник на Брокхауз и Ефрон (той написва повече от 200 статии в него). 

Соловьов признава ключовата роля на Хегел в история на философия, но остава критичен към самоцелното придържане към неговата философия, без оглед на световноисторическото развитие. Въпреки това за всеки изследовател е очевидно влиянието на Хегел върху младия Владимир Сергеевич и духа на философстване, който виждаме в ранните му трудове. Хегел и Шелинг са едни от най-големите вдъхновители, а защо не и учители, на Соловьов. Полезно ще бъде някой да напише мащабно научно изследване върху Хегел и Соловьов. 

* * *

„Чисто теоретичното развитие на философията достига последния си завършек в системата на Хегел“ („Кризата на западната философия“).

„За пълното логическо обяснение на тази основна догма [за Троицата] като неоценимо средство може да ни послужат онези определения на чистата логическа мисъл, които са били развити така съвършено в най-новата германска философия, която от тази формална гледна точка за нас има същото значение, каквото за древните богослови са имали доктрините на Академията и Лицея („Лекции за Богочовечеството“).

Философията на Хегел „в своята сфера на формалното чисто логическо мислене е напълно закръглена и затворена. Ето защо неговите общи формули ще си останат вечни във философията („Философски начала на цялостното знание“).

* * *

Д-р Деян Пенчев

27.08.2020, по случай 250 години от рождението на Хегел